Przygotowanie
Seler, ziemniaki, pietruszki i marchewki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, ale jeszcze nie w drobną kostkę. Gotujemy na parze lub w wodzie do miękkości- najlepiej na półtwardo. Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy warzywa. Obieramy jaja. Warzywa, ogórki i jaja kroimy w drobną kostkę. W dużej misce łączymy składniki, mieszamy z sosem jogurtowo musztardowym i doprawiamy do smaku.
Składniki (6 porcji)
- marchewka- 2 sztuki
- seler- ½ sztuki
- pietruszka- 2 sztuki
- ziemniaki- 6-7 sztuk
- jaja- 7 sztuk (rozmiar M)
- ogórek kiszony – 7 sztuk średniej wielkości
- musztarda Dijon- 2 łyżeczki
- jogurt grecki lub skyr typu islandzkiego- 200g
- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka- po szczypcie