Sałatka jarzynowa – wersja light

2023-04-26 | Przepisy, Świąteczne przepisy

Przygotowanie

Seler, ziemniaki, pietruszki i marchewki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, ale jeszcze nie w drobną kostkę. Gotujemy na parze lub w wodzie do miękkości- najlepiej na półtwardo. Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy warzywa. Obieramy jaja. Warzywa, ogórki i jaja kroimy w drobną kostkę. W dużej misce łączymy składniki, mieszamy z sosem jogurtowo musztardowym i doprawiamy do smaku.

Składniki (6 porcji)

  • marchewka- 2 sztuki
  • seler- ½ sztuki
  • pietruszka- 2 sztuki
  • ziemniaki- 6-7 sztuk
  • jaja- 7 sztuk (rozmiar M)
  • ogórek kiszony – 7 sztuk średniej wielkości
  • musztarda Dijon- 2 łyżeczki
  • jogurt grecki lub skyr typu islandzkiego- 200g
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka- po szczypcie