Przygotowanie
Rybę ułóż na kawałkach pergaminu (po dwie porcje na jednym papierze), skrop oliwą, oprósz odrobiną soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Możesz skropić ją sokiem z cytryny. Papier zwiń tworząc „cukierek”, ułóż na blasze i wstaw na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Obrane warzywa ucieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę siekamy w kostkę. Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i lekko zarumieniamy cebulkę, dusimy ją wraz z przyprawami. Mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą aż zmięknie, po czym wrzucamy resztę warzyw i dusimy pod przykryciem wciąż co jakiś czas dodając odrobinę wody. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z kilkoma łyżkami wody i mieszamy dokładnie.
Na półmisek i układamy obok siebie upieczoną rybę, a następnie nakładamy przygotowane jarzyny i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki
- filet z morszczuka – 500 g
- marchew – 2 sztuki
- pietruszka – 1 sztuka
- seler – 1 plaster (60 g)
- cebula – 2 sztuki
- liść laurowy, ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól, pieprz, ostra papryka