Przygotowanie
Filety umyć i oczyścić, przekroić wzdłuż na paski. Doprawić mięso, natrzeć czosnkiem i oliwą. Odstawić na 10 minut. Ręcznik papierowy nasączyć oliwą przetrzeć patelnię i smażyć filety do lekkiego zarumienienia. Mięso podlać wodą, dodać pomidory z zalewy, gotować przez minutę, przewrócić mięso i ponownie gotować. Zmniejszyć ogień. Dodać jogurt grecki, poszatkowany szpinak i dusić przez 2 minuty. Następnie gorącą potrawę wyłożyć na talerz i posypać tartym serem mozzarella.
Składniki (2 porcje)
- Pierś z kurczaka (300g)
- Ząbek czosnku (2 sztuki)
- Woda (200ml)
- Oliwa (1 łyżka)
- Jogurt grecki (200ml)
- Pomidor suszone (5 sztuk z oleju)
- Szpinak (2 duże garści)
- Ser mozzarella tarty (20g)
- Oregano, bazylia, sól, pieprz (po szczypcie)