Sernik korzenny

2023-04-26 | Przepisy, Świąteczne przepisy

Przygotowanie

Dynię upiec w piekarniku odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem ze zmielonym twarogiem i jogurtem greckim. Dodać cukier, aromat waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku, przyprawę oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Ciasteczka dokładnie zmielić wraz z cynamonem w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy (średnica 25 cm). Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 60 minut. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.

Składniki (6 porcji)

Spód:

  • ciastka zbożowe bez cukru – 300 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • masło – 70 g

Masa:

  • pieczona dynia – 350 g
  • ser twarogowy chudy – 1 kg
  • jogurt grecki – 250 g
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • cukier trzcinowy – 150 g
  • aromat waniliowy – 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • budyń waniliowy bez cukru – 1 opakowanie
  • jajka – 3 sztuki
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka