Przygotowanie
Dynię upiec w piekarniku odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem ze zmielonym twarogiem i jogurtem greckim. Dodać cukier, aromat waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń w proszku, przyprawę oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Ciasteczka dokładnie zmielić wraz z cynamonem w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy (średnica 25 cm). Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 60 minut. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
Składniki (6 porcji)
Spód:
- ciastka zbożowe bez cukru – 300 g
- cynamon – 1 łyżeczka
- masło – 70 g
Masa:
- pieczona dynia – 350 g
- ser twarogowy chudy – 1 kg
- jogurt grecki – 250 g
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- cukier trzcinowy – 150 g
- aromat waniliowy – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- budyń waniliowy bez cukru – 1 opakowanie
- jajka – 3 sztuki
- przyprawa do piernika – 1 łyżka