Przygotowanie
SPÓD: Kalafior pokroić (bez twardych części) na desce. Rozdrobnić go w malakserze lub w blenderze dodatkowo nożem na kształt sypkiego białego ryżu. W garnku zagotować około ¾ szklanki wody. Wrzucić rozdrobniony kalafior i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawić na chwilkę do ostygnięcia. Uwaga! Bardzo ważny krok! Następnie odcedzić kalafior z nadmiaru wody najpierw za pomocą sitka, później poprzez wyłożenie go na szmatkę i dociśnięcie ręką – w ten sposób wyciska się nadmiar wody, której będzie całkiem sporo. Bardzo ważne jest by porządnie odcedzić kalafior, w przeciwnym wypadku spód może nie upiec się zbyt dokładnie.
Odciśnięty kalafior przełożyć do garnka, dodać jajko, starty wybrany ser i przyprawy. Miesza za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę posmarować delikatnie oliwą lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć na blaszkę w postaci okręgu. Robić to ostrożnie i powoli. Spód podpiekać 20 minut.
SOS: Składniki sosu wymieszać ze sobą i przełożyć na podpieczony spód pizzy.
DODATKI: Paprykę i szynkę pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół, opcjonalnie: pieczarki posiekać na plastry. Cebulę pokroić w piórka. Ułożyć składniki na podpieczonym spodzie z sosem, dodać plastry mozzarelli. Zapiekać całość jeszcze przez 10-12 minut. Upieczoną pizzę posypać rukolą lub natką pietruszki!
SOS DODATKOWY: Sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, szczypty soli, pieprzu oraz oregano.
Składniki (4 porcje)
Spód pizzy:
- 1 kalafior
- 1 jajko kurze
- 1 kula mozzarelli light lub 50g sera żółtego
- sól, pieprz
- szczypta oregano, ziół prowansalskich, słodkiej papryki
Sos pomidorowy:
- 250ml przecieru pomidorowego
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
- szczypta soli, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
Dodatki:
- ½ kuli mozzarelli light
- ½ papryki czerwonej
- pomidorki koktajlowe
- 4 plastry szynki drobiowej
- 1/3 cebuli czerwonej
- opcjonalnie: pieczarki
- do posypania po upieczeniu: rukola lub natka pietruszki