Przygotowanie
Sałatę, rukolę opłukać i ułożyć na półmisku. Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ogórek obrać i pokroić w talarki. Pomidorki przekroić wzdłuż. Wszystkie składniki ułożyć na zieleninie, razem z porwanymi kawałkami szynki. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać wierzch sałaty. Całość posypać orzechami.
Składniki (4 porcje)
- rukola (1 szklanka)
- sałata lodowa (1 szklanka)
- gruszka (1 sztuka)
- ogórek (1 sztuka)
- szynka szwarcwaldzka (6 plasterków)
- pomidorki koktajlowe (½ szklanki)
- orzechy włoskie rozdrobnione (3 łyżki)
Sos:
- oliwa z oliwek (3 łyżki)
- miód (1 łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
- musztarda (1 łyżeczka)
- sól, pieprz (po szczypcie)