Przygotowanie
Na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Pomidory w kostkę i dodać do garnka. Dodać przyprawy, mieszać. Gotować przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut. Zaczekać aż zupa ostygnie, zmiksować na krem. Na koniec dodać do zupy jogurt, posypać pietruszką.
Składniki (4 porcje)
- 500 g cukinii
- 3 pomidory
- 200 ml bulionu jarzynowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej, oregano
- 1/3 szklanki jogurtu
- natka pietruszki do ozdoby