Przygotowanie
Daktyle kroimy w kostkę zalewamy wrzątkiem po 2-3 minutach blendujemy. Przekładamy je do dużej miski. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową i płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sezam i miód. Ponownie mieszamy i odkładamy na 15 minut, aż kasza nieco napęcznieje. Z masy formujemy spłaszczone kuleczki. Ciasteczka powinny mieć średnicę ok 4-5 cm. Przygotowujemy duży talerz wyłożony papierem do pieczenia. Układamy ciasteczka. Posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady. Wkładamy do lodówki na min 30 minut.
Składniki na 15 sztuk (2,3 na porcję)
- komosa ryżowa po ugotowaniu (120g),
- płatki owsiane (100g),
- sezam (2 łyżki),
- daktyle (4-5 sztuk),
- miód (3 łyżki),
- gorzka czekolada (50g).