Warstwowy deser z kaszy jaglanej

2023-05-25 | Przepisy, Słodkie zdrowe pokusy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przesypać do rondelka zalać mlekiem i gotować 15-20 minut co jakiś czas mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Dodać pod koniec wiórki kokosowe oraz miód. Wymieszać do rozpuszczenia. W osobnej misce wymieszać skyr z kakaem i erytrolem. Przygotować 3 pucharki i naprzemiennie układać warstwy : kasza jaglana- owoce- krem kakaowy. Wierzch udekorować wiórkami gorzkiej czekolady lub owocami. Smacznego!

Składniki (3 porcje)

  •  1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 1,5 %
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie serka naturalnego typu islandzkiego „skyr”
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka erytrolu
  • 250 g owoców jagodowych: borówki, maliny, truskawki