Tiramisu

2023-05-25 | Przepisy, Słodkie zdrowe pokusy

Przygotowanie

Twaróg dodajemy do miski razem ze skyrem waniliowym, szczyptą cynamonu, soli oraz łyżeczką ksylitolu. Dodajemy 2 łyżki wody i całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Kawę zaparzamy w filiżance. Następnie moczymy w niej biszkopty i układamy na dnie szklanego prostokątnego pojemnika. Smarujemy wcześniej przygotowaną masą twarogową i ponownie układamy biszkopty. Tworzymy na przemian takie trzy warstwy. Górę posypujemy kakao i zostawiamy na noc w lodówce, aż składniki się połączą i zmiękną.

Składniki na 3 porcje

  • twaróg (1 kostka)
  • skyr waniliowy (150g)
  • cynamon, sól (po szczypcie)
  • ksylitol (1 łyżeczka)
  • woda (2 łyżki)
  • kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
  • biszkopty okrągłe (18 sztuk)
  • kakao 100% (1 czubata łyżka)