Ciasto marchewkowe

2023-05-25 | Przepisy, Słodkie zdrowe pokusy

Przygotowanie

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz startą marchewkę. W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem oraz przyprawami. Dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok 45-50 minut. Można posypać cukrem pudrem, zmiażdżonymi orzechami lub płatkami migdałów.

Składniki na blachę 24×24 cm (porcja 1 kawałek)

  • jaja (3 sztuki)
  • cukier/ksylitol/erytrol (½ szklanki)
  • olej (150ml)
  • mąka pełnoziarnista (1 i ¾ szklanki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • soda oczyszczona (1 płaska łyżeczka)
  • cynamon (½ łyżeczki)
  • przyprawa korzenna (2 łyżeczki)
  • marchewka obrana i starta na średnich oczkach (300g-3 szklanki)
  • gorzka czekolada, orzechy laskowe, włoskie, płatki migdałów (opcjonalnie do dodania)