Przygotowanie
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz startą marchewkę. W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem oraz przyprawami. Dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej i dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok 45-50 minut. Można posypać cukrem pudrem, zmiażdżonymi orzechami lub płatkami migdałów.
Składniki na blachę 24×24 cm (porcja 1 kawałek)
- jaja (3 sztuki)
- cukier/ksylitol/erytrol (½ szklanki)
- olej (150ml)
- mąka pełnoziarnista (1 i ¾ szklanki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 płaska łyżeczka)
- cynamon (½ łyżeczki)
- przyprawa korzenna (2 łyżeczki)
- marchewka obrana i starta na średnich oczkach (300g-3 szklanki)
- gorzka czekolada, orzechy laskowe, włoskie, płatki migdałów (opcjonalnie do dodania)