Pudding z tapioki z malinami

2023-05-25 | Przepisy, Słodkie zdrowe pokusy

Przygotowanie

Do garnka wlewamy mleko, tapiokę oraz dwie łyżki ksylitolu. Stawiamy garnek na ogniu i mieszamy. Gotujemy ok 25-30 minut, co jakiś czas mieszając, by pudding nie przywarł. Gotujemy aż kuleczki tapioki będą przejrzyste i przezroczyste. Do drugiego rondelka lub mniejszego garnka dodajemy łyżkę ksylitolu, owoce i na małym ogniu podduszamy maliny na mus. Gotowy pudding przelewamy do szklanek lub salaterek deserowych. Polewamy musem z malin i dekorujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą przed samym podaniem. Można podawać schłodzone lub od razu po przyrządzeniu.

Składniki (4 porcje):

  • mleko 1,5 % tł. lub mleko kokosowe (500ml)
  • drobna tapioka (50g)
  • erytrol (3 łyżki)
  • mrożone (lub świeże maliny)
  • wiórki kokosowe, starta gorzka czekolada – do posypania (po 1 łyżeczce)