Przygotowanie
Do garnka wlewamy mleko, tapiokę oraz dwie łyżki ksylitolu. Stawiamy garnek na ogniu i mieszamy. Gotujemy ok 25-30 minut, co jakiś czas mieszając, by pudding nie przywarł. Gotujemy aż kuleczki tapioki będą przejrzyste i przezroczyste. Do drugiego rondelka lub mniejszego garnka dodajemy łyżkę ksylitolu, owoce i na małym ogniu podduszamy maliny na mus. Gotowy pudding przelewamy do szklanek lub salaterek deserowych. Polewamy musem z malin i dekorujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą przed samym podaniem. Można podawać schłodzone lub od razu po przyrządzeniu.
Składniki (4 porcje):
- mleko 1,5 % tł. lub mleko kokosowe (500ml)
- drobna tapioka (50g)
- erytrol (3 łyżki)
- mrożone (lub świeże maliny)
- wiórki kokosowe, starta gorzka czekolada – do posypania (po 1 łyżeczce)