
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Składniki na ciasto ugniatamy w jednolitą kulę i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie ugniatamy ciasto na blasze do tarty i pieczemy przez 10-15 minut. Przygotowujemy masę. Jajo, jogurt i przyprawy dokładnie mieszamy. Wyjmujemy przypieczoną tartę i wylewamy masę rozprowadzając równomiernie. Na koniec układamy dodatki. Pokrojony ser feta w kostkę, ulubione warzywa. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 10-15 minut. Wierzch posypujemy rukolą.

Składniki na 6-8 porcji:
Spód/ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 120g jogurtu naturalnego
Masa:
- 1 jajo
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz – po szczypcie
- rozmaryn
Dodatki:
- 50g sera feta
- pomidor
- inne ulubione warzywa ( np. szparagi, papryka)
- rukola- do posypania po upieczeniu