Tarta na słono z mąki żytniej

2023-05-25 | Obiady, Przepisy

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Składniki na ciasto ugniatamy w jednolitą kulę i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie ugniatamy ciasto na blasze do tarty i pieczemy przez 10-15 minut. Przygotowujemy masę. Jajo, jogurt i przyprawy dokładnie mieszamy. Wyjmujemy przypieczoną tartę i wylewamy masę rozprowadzając równomiernie. Na koniec układamy dodatki. Pokrojony ser feta w kostkę, ulubione warzywa. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 10-15 minut. Wierzch posypujemy rukolą.

Składniki na 6-8 porcji:

Spód/ciasto:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 120g jogurtu naturalnego

Masa:

  • 1 jajo
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz – po szczypcie
  • rozmaryn

Dodatki:

  • 50g sera feta
  • pomidor
  • inne ulubione warzywa ( np. szparagi, papryka)
  • rukola- do posypania po upieczeniu