Pierogi fit

2023-05-25 | Obiady, Przepisy

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i wysuszyć. Do szpinaku dodać przyprawy, twaróg oraz czosnek, ser feta, dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodawać ciepłą wodę, odrobinę oliwy, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na 2-3 mm placek i zwykłą szklanką powycinać koła. Nałożyć w środek farsz, uformować pierogi, gotować 5 minut w osolonej wodzie.

Składniki 3 porcje

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 180 ml bardzo cieplej wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 80 g chudego, mielonego twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu