Przygotowanie
Szpinak rozmrozić i wysuszyć. Do szpinaku dodać przyprawy, twaróg oraz czosnek, ser feta, dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodawać ciepłą wodę, odrobinę oliwy, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na 2-3 mm placek i zwykłą szklanką powycinać koła. Nałożyć w środek farsz, uformować pierogi, gotować 5 minut w osolonej wodzie.
Składniki 3 porcje
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
- 180 ml bardzo cieplej wody
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka oliwy
- 500 g mrożonego szpinaku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
- 80 g chudego, mielonego twarogu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu