Przygotowanie
Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić do miski, posypać solą delikatnie, odłożyć, po 15 minutach umyć na sitku pod bieżącą wodą. Cebulę i seler pokroić w kosteczkę. Rozgrzać dużą patelnię, wlać 3 łyżki oliwy i smażyć bakłażana przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż bakłażan zmięknie ale nie będzie się jeszcze rozpadał. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i zeszklić na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 minut. Dodać selera i smażyć przez ok. 5 minut aż zmięknie. Wlać ocet i gotować prze minutę aż octet wyparuje. Dodać cukier, pomidory oraz świeżo zmielony pieprz (ok. 1 łyżeczki). Gotować przez ok. 10 minut. Dodać odcedzone kapary wymieszać. Na koniec połączyć z bakłażanem. Dodać resztę przypraw z przepisu. Podawać ciepłe.
Składniki 4 porcje
- 2 bakłażany
- oliwa extra vergine
- 4 cebule
- seler naciowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 słoiczka małego kaparów
- bazylia, pieprz, zioła prowansalskie, papryka w proszku wędzona