Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę poddusić na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy, posypać kurkumą, dusić. Ryż ugotować. Sałatę lodową poszatkować. Dodać pokrojonego pomidora awokado i cebulę- kostka. Posypać pokruszonym serem feta i świeżymi ziołami. Dodać ryż, kurczaka, doprawić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Winegret wymieszać w miseczce, polać sałatkę.
Składniki 4 porcje
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 50 g sera feta
- ½ ugotowanego woreczka ryżu Basmati
- 100 g piersi z kurczaka
- bazylia, oregano, kurkuma
WINEGRET
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta ziół prowansalskich