
Przygotowanie
Masa:
Masa truskawkowa: w garnku zagotować 800 ml wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, odczekać kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych na plasterki truskawek, dodać cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 7 minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksować je blenderem na mus, dodać do galaretki i wymieszać. Ostudzić (np. z zimnej wodzie)
Spód:
W międzyczasie można przygotować spód: ciasteczka dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spód wyłożyć ciasteczka i uklepać. Do zimnej galaretki dodać twaróg oraz resztę (200 g) drobno pokrojonych truskawek, wymieszać. Wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Wierzch:
Resztę twarogu wymieszać z cukrem i rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką z limonki lub cytryny, udekorować świeżymi truskawkami.

Sernik na zimno (1 PORCJA – 1 MAŁY KAWAŁEK) nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu w ramach posiłku
Masa truskawkowa:
- galaretki truskawkowe (2 paczki),
- truskawki (700g),
- cukier/erytrol (50g),
- zmielony zimny twaróg (400g)
Spód:
- kruche ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady – amerykanki (125g),
- masło extra (3 łyżki),
- wierzch: zmielony twaróg (100g),
- cukier/erytrol (2 łyżki),
- starta skórka z limonki i cytryny, świeże truskawki.