Sorbet arbuzowy

2023-05-25 | Podwieczorki, Przepisy

Przygotowanie

Pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę miąższ dojrzałego arbuza wstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin. Zamrożony arbuz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego arbuza dodajemy sok wyciśnięty z limonki, zmiksowane i przetarte maliny oraz syrop z agawy. Mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika. Zmrożony sorbet nakładamy do miseczek za pomocą gałkownicy do lodów i dekorujemy listkami świeżej mięty.

Składniki. 3 porcje

  • miąższ arbuza (500 g)
  • świeże maliny (100 g)
  • sok wyciśnięty z limonki (3 łyżki)
  • syrop z agawy (50g)
  • świeża mięta (kilka listków)