Przygotowanie
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem przysmażyć na oleju. Dodać marchewki, dynię i soczewicę, następnie zalać bulionem i gotować do miękkości (ok. 30 min). Na początku gotowania dodać wszystkie przyprawy. Po przestudzeniu zmiksować na krem. Przełożyć porcję kremu do salaterki. Na koniec ozdobić mleczkiem kokosowym i prażonym słonecznikiem. (można użyć również pestek dyni). Smacznego!
Składniki ok. 4-5 porcji
- pół cebuli: 50g cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 średniej wielkości marchewki (ok 100g)
- 100g soczewicy czerwonej
- 1000g dynia (zmieszane dwa rodzaje, oczywiście można użyć jednej odmiany)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- Przyprawy: po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, curry i cynamonu.