Słowo „mindfulness” stało się ostatnio bardzo modne. Oznacza ono bycie uważnym , trwanie w obecnej chwili. Trening technik uważności sprzyja zdrowiu fizycznemu i psychicznemu. Pomaga w panowaniu nad stresem i emocjami, a nawet wycisza odpowiedź immunologiczną, ale jak ma nam to pomóc w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych?
Żyjemy w czasach wielkiego pośpiechu… z kawą w ręku, słuchawką w uchu, laptopem w sypialni. Od lat można już kupić gotowy posiłek nie wysiadając nawet z samochodu. Trudno wtedy nie tylko cieszyć się jedzeniem, ale nawet zauważyć co i ile zjedliśmy – skoro wciąż spoglądamy na ponaglający nas zegarek.
- Dla przyjemności. Jedzenie ma wiele funkcji oprócz ożywiania organizmu. Sam proces jedzenia staranie przygotowanego posiłku będzie dla nas miły – ponieważ jemy też oczami. No i o ile przyjemniej będzie spokojnie zjeść w miłym towarzystwie i na ładnej zastawie zamiast z papierowej torby na siedzeniu kierowcy.
- Ćwiczenie mindfulnes żywieniowego może w istotny sposób przyczynić się do ograniczenia jedzenia emocjonalnego. Dzięki uważności będziemy umieć skuteczniej oceni ilość i jakość produktów, które spożywamy , a także przyglądając się własnym potrzebom łatwiej będzie ocenić narastający głód.
- Dla uzdrowienia procesów trawiennych. Dokładne przeżuwanie pokarmu sprawi , że skuteczniej będą mogły zadziałać enzymy trawienne przez co lepiej przyswoimy składniki odżywcze. Dokładne rozdrobnienie pokarmu będzie też mieć szczególne znaczenie dla osób zmagających się ze zgagą, refluksem czy SIBO.
- W profilaktyce i leczeniu otyłości .
Sygnał z żołądka do mózgu o tym , że jesteśmy już najedzeni idzie ok.20 minut . Jeśli jesz szybciej – możesz zwyczajnie zjeść za dużo. Nie tylko czeka Cię wtedy uczycie ciężkości , ale też miej świadomość , że ilość pochłoniętych w pośpiechu kalorii była za duża.
Na co więc warto zwrócić uwagę?
- Wyznacz miejsce właściwe dla posiłku. Usiądź wygodnie i zadbaj o zastawę. Połóż na stole wszystkie produkty, które zamierzasz zjeść. Dokładki sprawiają, że tracisz kontrolę nad ilością.
- Zrezygnuj z rozpraszaczy ( odłóż telefon, gazetę, wyłącz TV)
- Przed posiłkiem skup się na tym co czujesz … Czy to na pewno jest głód ? A może samotność, rozczarowanie, zmęczenie? A może po prostu nuda?
- Celebruj posiłek – niech jedzenie będzie przyjemnością, a nie koniecznością w biegu.
- Po posiłku ponownie zwróć uwagę jak się czujesz… Najedzony, przejedzony czy może wciąż głodny ?
- Powtarzaj Przy każdym posiłku punkty od 1 do 5. Sprawi to, że zaczniesz prawdziwie cieszyć się jedzeniem na nowo. Wspomoże też zdrowsze wybory i prawidłowe nawyki.
Powodzenia