Mindful eating. Czyli jak i po co jeść uważnie

2023-11-12 | Blog, mgr Katarzyna Zientara

Słowo „mindfulness” stało się ostatnio bardzo modne. Oznacza ono bycie uważnym , trwanie w obecnej chwili. Trening technik uważności sprzyja zdrowiu fizycznemu i psychicznemu. Pomaga w panowaniu nad stresem i emocjami, a nawet wycisza odpowiedź immunologiczną, ale jak ma nam to pomóc w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych?

Żyjemy w czasach wielkiego pośpiechu… z kawą w ręku, słuchawką w uchu, laptopem w sypialni. Od lat można już kupić gotowy posiłek nie wysiadając nawet z samochodu. Trudno wtedy nie tylko cieszyć się jedzeniem, ale nawet zauważyć co i ile zjedliśmy – skoro wciąż spoglądamy na ponaglający nas zegarek.

A po co w ogóle zwracać na to uwagę?
  1. Dla przyjemności. Jedzenie ma wiele funkcji oprócz ożywiania organizmu. Sam proces jedzenia staranie przygotowanego posiłku będzie dla nas miły – ponieważ jemy też oczami. No i o ile przyjemniej będzie spokojnie zjeść w miłym towarzystwie i na ładnej zastawie zamiast z papierowej torby na siedzeniu kierowcy.
  2. Ćwiczenie mindfulnes żywieniowego może w istotny sposób przyczynić się do ograniczenia jedzenia emocjonalnego. Dzięki uważności będziemy umieć skuteczniej oceni ilość i jakość produktów, które spożywamy , a także przyglądając się własnym potrzebom łatwiej będzie ocenić narastający głód.
  3. Dla uzdrowienia procesów trawiennych. Dokładne przeżuwanie pokarmu sprawi , że skuteczniej będą mogły zadziałać enzymy trawienne przez co lepiej przyswoimy składniki odżywcze. Dokładne rozdrobnienie pokarmu będzie też mieć szczególne znaczenie dla osób zmagających się ze zgagą, refluksem czy SIBO.
  4. W profilaktyce i leczeniu otyłości .

Sygnał z żołądka do mózgu o tym , że jesteśmy już najedzeni idzie ok.20 minut  . Jeśli jesz szybciej – możesz zwyczajnie zjeść za dużo. Nie tylko czeka Cię wtedy uczycie ciężkości , ale też miej świadomość , że ilość pochłoniętych w pośpiechu kalorii była za duża.

Na co więc warto zwrócić uwagę?

  1. Wyznacz miejsce właściwe dla posiłku. Usiądź wygodnie i zadbaj o zastawę. Połóż na stole wszystkie produkty, które zamierzasz zjeść. Dokładki sprawiają, że tracisz kontrolę nad ilością.
  2. Zrezygnuj z rozpraszaczy ( odłóż telefon, gazetę, wyłącz TV)
  3. Przed posiłkiem skup się na tym co czujesz … Czy to na pewno jest głód ? A może samotność, rozczarowanie, zmęczenie? A może po prostu nuda?
  4. Celebruj posiłek – niech jedzenie będzie przyjemnością, a nie koniecznością w biegu.
  5. Po posiłku ponownie zwróć uwagę jak się czujesz… Najedzony, przejedzony czy może wciąż głodny ?
  6. Powtarzaj Przy każdym posiłku punkty od 1 do 5. Sprawi to, że zaczniesz prawdziwie cieszyć się jedzeniem na nowo. Wspomoże też zdrowsze wybory i prawidłowe nawyki.

Powodzenia