Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem

2023-11-08 | Obiady, Przepisy

Przygotowanie

Mięso włóż do miski, wymieszaj z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Papier do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i rozłóż na niej mięso, formując prostokąt o grubości kilku milimetrów. Mięso posmaruj pesto, ułóż rozmrożony uprzednio szpinak, posiekane drobno pomidory i mozarellę. Zwiń roladę, włóż do foremki do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 30min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz roladę ok 1h. Gotową roladę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki dla 6 porcji

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej razowej
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego (uprzednio rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody)
  • 1 łyżka pesto pomidorowego
  • 5 szt pomidorów suszonych na słońcu
  • 1 kulka sera mozarella
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek