Przygotowanie
Dno tortownicy posmaruj masłem. Rozłóż herbatniki na dnie, tak aby się przykleiły. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.Wszystkie składniki na masę: ser, żółtka, ksylitol, budyń w proszku, mleko i olej dokładnie wymieszaj ze sobą. Najlepiej użyj miksera. Masa będzie bardzo lejąca – nie martw się właśnie taka ma być. Dodaj białka, lekko wymieszaj widelcem.
Przelej ją do tortownicy z ułożonym wcześniej spodem i wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 3h. Następnie wyjmij i odstaw całkowitego ostudzenia. Udekoruj według uznania.
Składniki
SPÓD:
- Herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
- Łyżka duża miękkiego masła
MASA:
- 1000g twarogu
- 4 jaja
- 100g ksylitolu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 300 g mleka 2%
- 50g oleju rzepakowego
Łyżeczka ksylitolu z wanilią
Polewa według uznania