Lekki sernik dietetyczny

2024-01-15 | Przepisy, Słodkie zdrowe pokusy

Przygotowanie

Dno tortownicy posmaruj masłem. Rozłóż herbatniki na dnie, tak aby się przykleiły. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.Wszystkie składniki na masę: ser, żółtka, ksylitol, budyń w proszku, mleko i olej dokładnie wymieszaj ze sobą. Najlepiej użyj miksera. Masa będzie bardzo lejąca – nie martw się właśnie taka ma być. Dodaj białka, lekko wymieszaj widelcem.

Przelej ją do tortownicy z ułożonym wcześniej spodem i wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 3h. Następnie wyjmij i odstaw całkowitego ostudzenia. Udekoruj według uznania.

Składniki

SPÓD:

  • Herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
  • Łyżka duża miękkiego masła

MASA:

  • 1000g twarogu
  • 4 jaja
  • 100g ksylitolu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 g mleka 2%
  • 50g oleju rzepakowego

Łyżeczka ksylitolu z wanilią

Polewa według uznania