Przygotowanie
Na dnie naczynia żaroodpornego włożyć makaron. Mięso poddusić na patelni z cebulką na odrobinie masła i z dodatkiem całej passaty, pieprzu, oregano. Powstały sos wyłożyć na makaron do naczynia żaroodpornego. Następnie posmarować serkiem wiejskim, na wierzchu ułożyć plastry cukinii pokrojonej wzdłuż jak na obrazku. Na wierzchu zapiekanki rozetrzeć kulkę sera mozzarella, posypać przyprawą oregano. Zapiekać 30 min w temperaturze 220 st. pod przykryciem. 5 minut przed końcem ściągnąć pokrywkę. Zapiekać aby lasagne odparowała.
Składniki na 6 porcji
1 średnia cukinia
150 g mięsa wołowego
1 cebulka
250 ml passaty pomidorowej
Ser mozzarella
Serek wiejski
Makaron lasagne 3 sztuki (plastry)
Oregano, pieprz
Masło 1 łyżka