Przygotowanie
Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru, przestudź. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodź przez ok. 30 minut. Ciasto piernikowe wałkuj na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC (piekarnik góra-dół). Uważaj, by nie piec za długo, ponieważ wtedy będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjmij z piekarnika, wystudź i przechowuj w szczelnych pojemnikach. Dekorowanie zostaw na 2-3 dni przed świętami. Jeśli chcesz aby pierniczki były miękkie, kilka dni przed świętami włóż skórki z jabłek (codziennie je wymieniaj), pierniczki wchłoną wilgoć i będą bardziej miękkie.
Składniki - 50-60 sztuk
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła lub margaryny
- pół szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru (ewentualnie ksylitolu)
- 1 duże jajko2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika